Hva er egentlig lamelltømmer?

Boligkomfort med Finnlamelli sine energieffektive lamelltømmerhus.

Valg av byggemateriale er en av de første og største beslutningene når man starter et byggeprosjekt. De fantastiske tømmerhusene fra Finnlamelli er bygget av lamelltømmer, som sikrer et resultat som er både holdbart, energieffektivt og imponerende. Men hva slags byggemateriale er egentlig lamelltømmer? Finnlamelli har intervjuet Pentti Pajala, utviklingsleder hos Finnlamelli, om dette temaet.

Hva er egentlig lamelltømmer? 

Pajala forteller at historien til lamelltømmer går tilbake til 1980-tallet, da det ble eksperimentert med å lime planker sammen. I dag brukes lamelltømmer bredt som byggemateriale for alle slags bygninger, inkludert nettopp Finnlamellis tømmerhus. Det finske furutreet som brukes i produksjonen av Finnlamellens lamelltømmer kommer fra finske skoger, som også har PEFC-sertifisering. 

Såkalt tradisjonelt tømmer er laget av et enkelt treemne som, når det tørker, krymper og kan forårsake overflatesprekker. Lamelltømmer, derimot, der den harde kjerneveden er plassert på utsiden av tømmeret, holder bedre. Lamelltømmer er også et tryggere alternativ med hensyn til brannsikkerhet sammenlignet med tradisjonelt tømmer.

Limet i lamelltømmeret er trygt, holdbart og puster på samme måte som tre

«Lamelltømmer betyr at treemnene limes sammen. Limet gjør at planken blir rettere, og den sprekker ikke på samme måte som tradisjonelt tømmer. Dette ser man tydelig hvis man sammenligner en veggbekledning laget av lamelltømmer med en laget av tradisjonelt tømmer,» forklarer Pajala om lamelltømmerets struktur og egenskaper. 

Ifølge Pajala er limet i lamelltømmeret holdbart og trygt. Limfugen puster også på samme måte som tre. Når fuktigheten er i balanse, kan ikke mugg vokse i et hus laget av lamelltømmer. «Når limet i lamelltømmeret har tørket, avgir det ingen skadelige stoffer for helse eller miljø. Pusteevne refererer til treets evne til å absorbere og frigi fuktighet, og det er dette som gir god inneluftkvalitet i tømmerhus. Limfugen puster like godt som tre,» sier Pajala. 

Alle hus som leveres av Til-Huset kommer med Finnlamelli sin trykkfaste lamelltømmer som standard. Trykkfast tømmer betyr at det er mindre krymping og bevegelse i treet enn i et hus bygget av tradisjonelt tømmer. Du kan lese mer om trykkfast RYHTI-tømmer her.

Lamelltømmerhuset er et organisk, holdbart og allergivennlig valg

Et tømmerhus laget av lamelltømmer er ikke bare et holdbart, men også et organisk valg som byggemateriale. Lamelltømmer er i tillegg et lavutslipps- og energieffektivt byggemateriale. 
«Lamelltømmer er veldig tett, så energiutbyttet er bedre med lamelltømmer sammenlignet med tradisjonelt tømmer. Lamelltømmer kan også resirkuleres til andre formål ved behov, så det er også en miljømessig fordel» vurderer Pajala om fordelene med lamelltømmer. Tømmeret bidrar også til å forhindre dannelse av statisk elektrisitet, noe som effektivt bidrar til å forhindre støvdannelse. Derfor er et tømmerhus et utmerket valg også for allergikere.


Denne artikkelen tar utgangspunkt i en artikkel publisert på Finnlamelli sine egne nettsider. Små forandringer er foretatt av Til-Huset i oversettelsen. 

Original artikkel finner du her.