TEK 17

Vi gjengir ikke hele paragrafen her – bare den som omhandler tømmerhus og tømmerhytter.
(4) For boligbygning og fritidsbolig med laftede yttervegger gjelder ikke § 14-2 og § 14-3. For fritidsbolig over 70 m² til og med 150 m² oppvarmet BRA med laftede yttervegger gjelder heller ikke § 14-4 fjerde ledd. Følgende krav til energieffektivitet gjelder:


Fritidsbolig over 150 m² oppvarmet BRA og boligbygning med laftede yttervegger

Tabell: Boligbygning og fritidsbolig

tabell1

 

Fritidsbolig over 70 m² til og med 150 m² oppvarmet BRA med laftede yttervegger

Tabell: Fritidsbolig

tabell2

Nytt er økt krav til u – verdi på vinduer og i tak. I tillegg er det krav om «trykktesting».
For tømmerhus fra Finnlamelli er kravet om trykktesting ikke noe problem – de har lekkasjetall på 1,5 (forutsetter selvsagt at snekker har montert bygget riktig). Noen av byggene er også målt til under 1.

Sunt og godt inneklima

89Det er mange grunner til å velge tømmerhus som byggematerialer. Den viktigste er helt sikkert at det er et sunt alternativ.

 

Tømmer puster

Frisk luft er sunt. Bor du i et tømmerhus er du garantert å få jevn tilsig av frisk luft. Tømmer puster og sørger for at du har en gradvis fornying av luften i alle rom.

 

Tømmer magasinerer varmen

Tømmer er bedre enn isolasjon – den magasinerer varmen i selve stokken slik at du har en jevn og behagelig varme. Når tømmeret puster blir den kalde, rene luften som kommer utenfra, varmet opp av tømmeret. Dermed opplever du ikke trekk – bare at du har et godt inneklima. 
Om sommeren har de flotte tømmerveggene installert sin egen naturlige aircondition. Tømmerhus er svale og kjølige på varme sommerdager, men solen varmer stokkene opp i løpet av dagen og mot kvelden opplever en igjen et passe oppvarmet hus.

Sunt inneklima

Tømmer som puster har en relativ luftfuktighet på 30 – 55 %

Tømmer absorberer fuktigheten i lufta om det er for mye av den og avgir fuktighet om det er for tørt i rommet.
Ligger luftfuktigheten utenfor dette optimale området viser det seg   at luftforurensingen øker i inneklima.

 

Moderne teknologi gjør at du får et hus som ikke trekker – bare puster
Finnlamellis tømmerhus er i verdensklasse ved at de er konstruert tette – se egen artikkel (link). Dermed vet vi at du får et hus som har alle tømmerhusets gode egenskaper og samtidig hvor du ikke vil oppleve trekk.

Gran eller furu

Gran - gran eller furu

For mange er det naturlig å tenke at furu er det som egner seg best til lafting. Og mange steder i Norge er det furu som er mest brukt. Men gran er et like naturlig valg.

 

Holdbarheten hos begge tømmersorter er den samme. Malmfuru er kanskje hakket bedre, men mest sannsynlig vil 3. eller 4. generasjon ønske et annet hus med et annet uttrykk. Når du bygger hus så er det viktig å tenke at dette er et hus som passer til din familie sitt behov.

 

Fordelen med gran er at den ikke gulner som furu. Gran er litt rimeligere, men på den andre siden er det litt mer som forsvinner i kvalitetskontrollen og dermed ender en opp på samme pris.

Furu - gran eller furu

Hvorfor velge Finnlamelli?

Kvalitet
Finnlamelli er nøy på at alt skal være riktig og alt skal være kontrollert – det gjennomsyrer alt de gjør.
Det var grunnleggerne av Finnlamelli som startet med å laminere tømmerstokkene i Finland (metoden lærte de i Norge). Ekspertisen har de med seg inn produksjonen av tømmerhus.

Ingen underleverandør blir godkjent uten at de har levert gode produkter over år.
Alt av materialer som blir levert tilfredsstiller kravet for å få CE godkjenning.

Fleksibilitet
Fabrikken er veldig tydelig på at alle tømmerhus eller tømmerhytter er laget spesielt tilhver enkelt kunde. For det første er behovene forskjellig – noen trenger 5 soverom, mens andre trenger ett.
Tomta er forskjellig og huset blir plassert forskjellig på tomtene i forhold til himmelretninger. Derfor er alle våre katalogmodeller og modeller dere finner på hjemmesiden bare ment som et utgangspunkt som dere kan ta tak og endre etter deres behov.
Så langt er ingen hus like.

87

Ekstra
Finnlamelli har gått noen ekstra
skritt for at du som kunde skal bli fornøyd.
Hvitmalt himlingspanel, hvitmalte taklister er standard. Likeledes en trapp med bjørk i trinnene (hardere tresort og holder seg lenger). Riflet på trinnet for at en ikke så lett skal skli. (Se for øvrig mer på trapper).

Norsk standard
Finnlamelli har jobbet grundig med å tilpasse at alt som leveres til Norge følger norsk standard og norske regler. Samtidig er vi overbevist om at kvaliteten på materialene er bedre enn det som leveres som standard i Norge

Tømmerhus fra Finnlamelli er tette hus – de puster uten trekk.

Tutkitusti_tiivisTEK 17 setter krav til «trykktesting» av tømmerhus og sier at tømmerhus ikke kan ha større lekkasjetall enn 4 (luftveksling pr. time). Finnlamelli har som standard på sine hus 1,5 og noen av tømmerhusene er målt til under 1.

Finske tømmerhus – design hus


Det finnes ikke katalog-hus hos Finnlamelli. Våre kataloger er kun ment å gi inspirasjon og ideer. Vi har som mål at hvert hus skal være unikt. Vi har alle våre forskjellige behov. Noen trenger store hus med mange rom – andre ønsker det stikk motsatte. Både tømmerhus og tømmerhytter bør tilpasses terreng, sol og vinterforhold.

 

Å bygge hus eller hytte er av de største investeringer de fleste av oss gjør. Derfor er det viktig at resultatet ikke bare blir 75 % fordi du gjerne skulle gjort noen endringer. Men at du får et tømmerhus eller tømmerhytte du er stolt av. Har du en husdrømmer eller et drømmehus kan vi hjelpe deg med realisering.

Link til video fra Finnlamelli

getfile.php

Trapper

trapp

Til-Huset As har valgt en mer eksklusiv trapp som standard enn mange andre leverandører. Som standard har vi valgt trapp med furuvanger (hvitmalt), men bjørk i selve trinnene. Dette har vi gjort fordi furu er mykt materiale og vil få større slitasje og sjansene for merker er større. ( En kjapp tur opptrapp med fotballsko med skruknotter så vil den turen bli lagt merke til).
Trappens utforming blir gitt av byggets planløsning og vil variere fra tømmerhus til tømmerhytte.

Men vi er fleksible og ønsker dere en annen trapp er det mange forskjellige modeller å velge mellom på www.lappiporas.fi. Bruk gjerne litt tid på den siden og finn den modellen dere ønsker.

Tømmerknuter (kommmer)

Finsk tømmer (kommer)

Egne tegninger/skisser (kommer)

Innerdører

Vi har satset på kvalitet i alle ledd og alle våre innerdører er i hel tre. Dørene leveres som standard hvitmalt og med 3 speiler – dersom det ikke er glass i dørene. Ønskes annen farge enn hvit er det mulig, men vil bli en liten ekstra kostnad. Glass blir vanligvis bare brukt fra entre – dersom det er lite vinduer i entreen. Ellers i spesielle tilfeller hvor en ønsker glassdører. Ingen ekstra kostnad ved glassdører.

Vinduer

skaala_skandic_hpn_tt_180_fonster_1

I alle våre tømmerhus og tømmerhytter bruker vi Skaala sine HAS vinduer. Vinduene er med 3 lags argongass og selektivglass. Vinduene er som standard top turn. Dvs de kan åpnes utover og snus helt rundt. Dersom en ønsker sidehengslet er det også mulig, uten tillegg i prisen. (I noen tilfeller må vi på hems/gavl av hensyn til rømningsvei bruke sidehengslede vinduer.

Alle vinduer som ikke er rektangulære er faste og ikke åpningsbare. U-verdien på vinduene er på 0,78 og 0,80. Standard på alle vinduer er at de er hvitmalte og med et aluminiumsbelegg på utsiden (også hvitmalt).
Ønskes annen farge er det mulig, men det vil bli en liten prisjustering. Utforingene er også hvite.

Frakt fra fabrikk til – kunde

De fleste ønsker at vi også skal ordne transport, og det gjør vi gjerne. Vi bruker konsekvent Toten Transport Oy. (Det finske datterselskapet av Toten-transport AS). Vi har fått gode priser og de er et solid foretak. Når varene er på bilen er ikke lenger Finnlamelli OY ansvarlig for materialene. Det er fraktselskapet og vi har derfor fått forsikringsdokumentene som de har. De kan du se her.

Dere er selv ansvarlig for å skaffe enten kran eller truck til lossing. (Pakkene kan veie inntil 2 000 kilo)

Dere står selvsagt fritt til å velge et annet selskap, men da må dere også gjøre alle avtaler med det selskapet. (vi vil følge opp i forhold til fabrikken og avtale lastetider). Se mer på www.toten.fi

Toten.fi

CE-godkjenning

Tømmerhus – et miljøvenlig produkt

image002

Faktainformasjonen under er hentet fra VTT.  (VTT er Nordens største forskningssenter eid av den finske stat.)

a) Tømmerhusene er i all hovedsak bygd av fornybare ressurser.
b) Energien som går med til å produsere et tømmerhus er bare 1/3 av energien som brukes til et reisverkshus (VTT i rapporten T148)
c) Tømmerhus lagrer langt mer CO2 enn andre hus.
d) Finnlamelli leverer all avkapp fra produksjonen til fjernvarme og den energien som kommer ut av det er tilsvarende den som brukes til å produsere tømmerhuset.

Et tømmerhus har omtrent det samme energiforbruket som et tradisjonelt bygd hus sett i et 50 års perspektiv. Regner en både energiforbruk og klimagassutslipp vipper det godt over i tømmerhusets favør. Tilvirkning av en del byggematerialer gir relativt stort utslipp av klimagasser.

Om du ønsker mer informasjon:
Loghouse is more ecologic-en
Resume-T148-norwegian

Lamelltømmer i tømmerkassa

Lamelltømmer er limte tømmerstokker, det betyr at du får et bygg som er «dødt» og du vil ikke oppleve at stokkene vrir seg og lager lekkasje. I tillegg blir alltid den harde siden satt slik at den vender ut, dermed unngår du store sprekker. Når den harde siden står ut tåler også tømmeret skikkelig vestlandsvær (Island er et stort marked for tømmerhus).

lamelltømmer

Eksempel på materialliste

INFO:
Kunde:
Prosjektnavn:
Byggeplass: Norge
Sideveggens høyde (tømmervegg)
Takvinkel
Gavl av reisverk eller tømmer
Tømmerknute: 0 mm eller 200mm
Gulvnivå:
Grunn:
Snølast:
Obs! Snølasten er basert på innhentet opplysning fra kommunen/kunde.

PROJEKTERING:
Hovedtegninger(tegning som viser plassering av bygget på tomt inngår ikke)
Målsatte grunnmurstegninger
Tømmertegninger
Konstruksjonsdetaljer for de leverte konstruksjoner
Tømmerveggtegninger
Monterings og tetningsinstruksjoner
Beskyttelsesforskrift for tømmer
Spesifisert liste på levert materiell

YTTERDØRER: ARTOPINE OY SKANDO-SERIE
Varmeisolerende og lakkert, massiv furudører, monteringsklart,
Karm tykkelse 94 x 62 mm, rammekonstruksjon 71 x 132 mm, uretanisolerende med dobbel tetting.
Lakkert 3 k med selektivglass med argongass, avtakbare sprosser
Låsesylinder LC 102, seriesatt Sento Nøkkelsylinder
Ytterbeslag matt krom ( zn/hcr,) dørvrider Primo Domus 12A
Justerbare og innbruddssikker hengsel, dørterskel av eik
Overflatebehandlet utsiden: Hvit
Overflatebehandlet, innsiden: Hvit
Badstu: klibbal
badstusete i element, klibbal
(sete, ryggsøtte, spiler og badstukrakk)
utlekting for vegger
badstupanel, klibbal
takpanel, klibbal

TØMMERVEGER:
Finnlamelli lamell tømmerstokker 202×260 furu
med midlertidig beskyttelsesbehandling med Pinja Wood Stain
Bærende tresøyler med justeringsbolter
Strekkfisk (vertikale tømmerstokker for avstiving av tømmer vegg) i henhold til konstruksjonstegninger
Dømlinger (ferdigkuttet plugger i tre)
Gjengestål i ytterknuten og ved behov i henhold til tømmerveggtegningene
Evt stålrør for å stive tømmerveggen, evt i henhold til tømmerveggtegningene
Bindhake bord for tømmerstokker
Beitskier til dører, vinduer og brannmursopninger. Ferdigkappet og inkl. tetting
Isolasjonsbånd mellom stokkene (fabrikkmontert på tømmer i dimensjonen 164 -270mm)
Isolasjon i tømmerknuter- fabrikkmontert
isolasjon mellom svillstokk og grunn
Ferdigboret loddrette hull for el-ledninger. I henhold til kundens tegninger

VINDUER: SKAALA 3K TOPTURN
I henhold til vedlagte produktblad
6 mm sikkerhetsglass i vinduer lavere enn 700 mm fra gulvnivå
Skrå vinduer er faste vinduer
Med avtagbare sposser
Overflatebehandlet utsiden:
hvit
Overflatebehandlet, innsiden: hvit

BADSTUDØR:
Badstudør, helglass røkgrå eller bronse,
8 mm herdet glass,
ubehandlet furukarm

INNERTAK:
vindskyddsduk
rubord
innertakspanel, hvitlakkert
innertakslist, hvitlakkert

MELLOMGULVSKONSTRUKSJON:
gulvlist
gulvbord
bjelkelag k 600 12×42
limtrebjelker i henhold til konstruksjonstegningene
rubord
Himlingspanel, hvitlakkert
List til himlingspanel hvitlakkert

GAVLSPISS OG SIDEVEGGER I REISVERK I ØVRE DEL AV BYGGET:
Tømmerpanel med samme høyde som på tømmeret
Ventilasjon / spikerribbe
Vindskyddsplater for reisverk
Lekte
Tømmerpanel med samme høyde som tømmeret på innsiden ved isolert gavl (om det er varmt rom)

TILLVALG
UTVENDIG TAK
Icopal PlanoPro (svart) shingel filt tak
Takshingel farge: svart
papp for underlag, møne og gradrenne
svarte vindskibeslag, tilsvarende på møne- og ark
(papp for gradrenne ved behov)
lufting i møne med avtrekksvifte etter byggetegning/utvendig tak (ved behov)

FURUGULV – GRUNNPLAN (ikke våtrom)
gulvlist
gulvbord
gulvbjelkelag
rubord

MELLOMVEGGER MED REISVERK:
Opplekting
Tømmerpanel i henhold til tømmerdimmensjon
Taklist – hvitlakkert
Gulvlister (om furugulv leveres av oss)

LEKTER VED TØMMERVEGGER:
Glidjern inkl. spiker
Lekter

VERANDA:
verandabord, impregnert, grønn/brun
sidebord for veranda
verandabjelkelag
støttelekter for verandabjelkelag
trevirke for enkelt verandarekkverk

OMRAMMINGBORD FOR DØRER OG VINDUER:
Omrammingsbord,
dropplist
smyglist
Finnlamelli dekorationsbiter for innsiden og utsiden
Vindusblekk, hvit

INNETRAPPA:
Innetrapp, furu / bjørk
Trappetrinn, lakkert bjørk
Rekkverk (standard 32S), lakkert bjørk
Rekkverk (rett skinne K3), hvitmalt
Etasjerekkverk (rak skinne K3), Hvitmalt
Sklisikring på trappetrinn (= freste spor på ytterkant av trinnet)
Søyler til trapp

Leveringstid og beskrivelse av prosessen

kalender-punesuh

På kontrakten som blir inngått med Til-Huset AS kan det bare stå ønsket leveringstid fordi det fortsatt er en del hvis. Finnlamelli vil antyde en leveringuke, og vil gi en eksakt uke når usikkerhetsmomentene er fjernet. Før vi starter prosessen med å lage tegningen – skrives en avtale med Til-Huset AS og kostnader for tegninger betales. (Prisen er inkludert i prisen som er oppgitt på huset).

 

Steg 1: Endringer og godkjenning av tegninger som skal leveres til kommunenen i forbindelse med byggesøknad må godkjennes før de er endelige. Og det vil i de fleste tilfelle være aktuelt å gjøre endringer. Flytting av vinduer, vegger, endre størrelse etc. Antall ganger med endringer avhenger av hvor lang tid dette tar.

 

Steg 2: Byggesøknad. Dette ligger utenfor vår kontroll, men tar som oftes 5- 6 uker. Nabovarsel skal sendes ut, ansvarsrettpapirer skal samles inn og så tar det inntil 3 uker før kommen behandler søknaden.

 

Steg 3: Byggesøknad er godkjent og betaling skjer. Herfra går det normalt 8 uker til levering. Vi 
Uke 1 sender inn tegningene som er signert av dere.

 

Steg 4: Gunnmurstegninger
Uke 1 – 2

 

Steg 5: Dører, vinduer og evt trapp blir planlagt og skal godkjennes av kunde
Uke 1 – 2

 

Steg 6: Tømmerveggtegninger planlegges og godkjennes
Uke 3 – 4

 

Steg 7: Materiallister som følger med leveransen lages
Uke 3 – 4

 

Steg 8: Produksjon av de forskjellige elementene
Uke 5-7

 

Steg 9: Opplasting og ferdigstillelse av nødvendige dokumenter
Uke 8